Çocuklarınızın sizlerle vakit geçirmesi onlar için büyük önem taşır. Küçüklüğünde ailesiyle vakit geçiremeyen ve herhangi bir aktivitede bulunamayan bireylerde en çok görülen sorunlardan birisi çekingenliktir. Aile içinde kendisini ifade etmekte güçlük ortaya çıkar ve bu durum sonrasında çocuğunuzun sosyal hayatını da etkiler. Çocuklarınız sizlerle çeşitli aktiviteler yapamadığı ve oyunlar oynayamadığında tablet ya da telefonla oynama süreleri artar. 

      Bu durumda ise çocuklarda duruş bozukluğu, ifadede güçlük, yaratıcılık kaybı gibi olumsuz durumlar başlar. Tüm bunları onlara ayırabileceğiniz küçük aktivite zamanlarıyla önlemeniz mümkün. Evlatlarınız için aileyle zaman geçirmenin öneminden ve evde yapılabilecek çocuk aktivite oyunları arasından bazılarını sizler için derledik!

 Evde Ebeveynlerle Yapılan Aktivitelerin Çocuklar Üzerindeki Etkisi 
     

      Çocuklar yalnızca yemek yiyen ve tabletle oynayan bireyler değildir. Büyüme yolculuğunda yemek yemek ve su içmek kadar sevgi, ilgi görmek de bir çocuğun ihtiyaçları arasındadır. Bu ihtiyacı karşılayabileceğiniz ve ona kendini değerli hissettireceğiniz en özel anlardan birisi ise çocuk aktiviteleri olur. Sizlerle gerçekleştirilen aktiviteler sayesinde küçükler bir şeyler öğrenir, sizi tanır, kendisini iyi hisseder ve yaratıcılığı gelişir. 

      Birlikte vakit geçirmeden çalışan ebeveynlerin çocuklarında çekingenlik ve içe kapanma problemleri görülebilir. Bunun sebebi ebeveynlerin işten geldikten sonra yorgun olmaları nedeniyle evlatlarıyla vakit ayırmamalarıdır. Çocuğunuza çok kısa vakit ayırarak sizinle iletişim kurmasını sağlayabilir ve aktivitelerle onun gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Onları eğlendirirken siz de hoş vakit geçirebilir ve birlikte olmanın tadını çıkarabilirsiniz. Ebeveyn ile çocuk etkinlikleri evde gerçekleştirildiğinde meydana gelen olumlu unsurlar şu şekilde sıralanabilir:

 

 ● Küçükler, ebeveynleri ile zaman geçirmediğinde sevildiklerini hissedemezler. Sözler aracılığıyla bunları her ne kadar dile getirseniz de yaşları ve düşünce şekilleri gereği sizden hareket görmek isterler. Onlarla az zamanda yapabileceğiniz basit aktiviteler sayesinde sevginizi ve ona karşı ilginizi hissettirebilirsiniz. Önemsendiklerini ve sevildiklerini hisseden minik bireyler, hayat yolculuklarında daha çok başarı elde ederler. 

● Onlara model olabilmek için aktivite gerçekleştirmeniz harika bir andır. Birlikte yaptığınız çeşitli aktiviteler sırasında onlara en doğru olanı öğretebilirsiniz. Aktivite anında yere bir şey döküldüğünde, bir şeyler kırıldığında ya da güzel bir olay gerçekleştiğinde sizin tepkileriniz çocuklarınız tarafından kaydedilir. Sizleri model alır ve hayatlarında karşılarına çıkan iyi ya da kötü olaylarda sizin aktivite sırasındaki tepkinize bağlı olarak onlar da tavır alır. Örneğin; olumsuz durumlar karşısında sinirleniyor ve hemen elinizdekileri bırakıyorsanız bu durumu kaydeden evltlarınız yaşadıkları olumsuzluklarda sinirlenmeyi ve direkt olarak vazgeçmeyi öğrenirler. Ancak siz sakin kalıp çözüm üretirseniz çocuklarınız da olumsuz durumlar karşısında çözüm bulmayı öğrenirler. 

● Çocuk etkinlikleri yalnızca evlatlarınızın sizi gözlemleyip kaydetmesi için değil sizin için de onları gözlemleme şansı bulduğunuz anlardır. Evladınızın alıngan olup olmadığını, oyun anında kurallara uyup uymadığını ya da diğer tüm özelliklerini birlikte yaptığınız etkinlik sırasında keşfedebilirsiniz. 

● Çocuklar size kendilerini bazen sadece sözcükler aracılığıyla ifade edemezler. Davranışlar onları tanıyabileceğiniz en iyi yöntemdir. Aktivite sırasında onlara kendini ifade edebilme alanı açarsınız. Fikirlerini rahatlıkla açıklayabilir ve takdir gördüğünde özgüveni artar. Eleştiri almayı ise ilk olarak sizden öğrenir. 

●Çocuklarınızla aranızdaki bağı güçlendirmek, ilerleyen yıllarda onların diğer insanlarla olan ilişkileri için büyük önem taşır. Yaptığınız aktiviteler sayesinde aranızdaki bağ daha güçlü bir hal alır. 

Çocuklarla Bağlarınızı Güçlendirecek Etkinlikler 

      Evde sadece birkaç dakikada hazırlayabileceğiniz çocuk etkinlikleri okul öncesi çağındaki bireyler için büyük önem taşır. Evde onların yaratıcılığını güçlendirecek aktivitelerden ilki birlikte ay kumu yapmanız olabilir. Bunun için 4 bardak un, 1 çay bardağı bebe yağı ve dilerseniz toz gıda boyası. Bu malzemeleri kıvamlı bir şekilde karıştırdıktan sonra kalıplarla şekil verebilirsiniz. Böylelikle çocuklarınızın el becerilerini geliştirebilir ve birlikte zaman geçirerek eğlenceli anlar yaşayabilirsiniz. 

     Yazı yazmayı henüz yeni öğrenen çocuklarınız için hem eğitici hem de öğretici aile zinciri oyunu oynayabilirsiniz. Bunun için çocuk aktivite masa sandalye üzerinde renkli fon kartonlarını şerit halinde keserek bu şeritlere aile üyelerinin ve akrabalarının ismini yazabilirsiniz. Tüm şeritleri birbirine geçirip yapıştırdıktan sonra bir yere asabilirsiniz. Aile zincirinin uzunluğuna çocuğunuzun karar vermesi önemlidir. Bu sayede hem onların yazı yazmasını sağlar hem de aile üyelerini öğrenmesi için fırsat tanımış olursunuz. 

     Evinizdeki atık kağıtlarını çocuklarınızla birlikte bardak altlıklarına çevirebilirsiniz. Bu sayede hem miniklerin makas tutma yeteneği hem de boyama yaratıcılığı gelişmiş olur. Sizlerle geçirdiği güzel vakit sonrasında kendisini iyi hisseder. Birlikte odadaki oyuncaklarını temizleyebilirsiniz. Plastik oyuncakları yıkayarak ve diğerlerini silerek temizlemeniz mümkün. Bu aktivite sonrasında hem temizlik bilinci oluşturabilir hem de keyifli vakit geçirmiş olursunuz. 

      Eğer aklınıza herhangi bir aktivite gelmiyorsa yapabileceğiniz en keyifli etkinlik çocuğunuza kitap okumaktır. Siz çocuğunuz için sabah veya akşam sizin için en uygun saat diliminde kitap okurken çocuğunuzun hayal gücü gelişir. Sizi yanında hissetmesi ise ona güven verir. 

Keyifli Oyuncaklarla Yapabileceğiniz Aktiviteler 


      Çocuklar oyuncaklarla birlikte oyun oynamaya bayılır. Bunu yalnız başlarına bir yere kadar sürdürebilirler. Henüz bebeklikten itibaren bebek oyun aktiviteleri oyuncaklarla gerçekleştirilebilir. Aile üyeleriyle birlikte grup halinde oyunlar oynayabilirsiniz. Bunun için oyun setlerinden faydalanabilmeniz mümkün. Çocuğunuzun kendisini ifade edeceği oyunlar seçerek onun yaşına inmeniz burada oldukça önemli. Sizin yaş grubunuzun oyunlarını oynayabilecek kadar büyük olmadığı için ona uygun oyunlar almalısınız. Özellikle konuşmasını sağlayacak aktiviteler alırsanız kendisini ifade edebilme becerisini de geliştirmiş olursunuz.

      Aile arasında küçük bir bowling yarışması düzenleyebilirsiniz. Bowling setleri satın alarak birlikte eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Satranç setleri alarak çocuğunuzun düşünme sistemini geliştirebilir, bir sonraki adımı düşünme alışkanlığı kazandırabilir ve beraber keyifli bir satranç oyunu oynayabilirsiniz. 

      Küçük hayvan figürleri sayesinde eğlenceli bir orman kurarak hayvanlar arası mücadele edebilirsiniz. Birlikte boyama etkinlikleri de düzenlemeniz mümkün. Boyama kitaplarındaki çizimleri birlikte doldurabilir ve onun kalem tutma becerisini güçlendirebilirsiniz. 

      Daha küçük yaş grubundaki çocuklarınızla köpük tabancası sayesinde eğlenceli köpükler oluşturmanız mümkün. Birbirinize köpük fırlatarak bol kahkahalı anlar yaşayabilirsiniz. İzlediği çizgi filmlerin oyun setleriyle oyunlar oynayarak hem onun dünyasına giriş yapabilir hem de onun sizinle iletişim kurmasını sağlayabilirsiniz. 

     Matkap setiyle oyunlar oynayarak birlikte evde bozulan eşyaları tamir edebilmeniz mümkün. Böylelikle hem bozulan eşyaları tamir etme algısını oluşturabilir hem de birlikte hoş vakit geçirebilirsiniz. Bu aktiviteyi tamir istasyonu oyununa çevirerek de gerçekleştirmeniz mümkün. Yemek yapma oyun setleriyle birlikte lezzetli yemekler ortaya çıkarabilirsiniz. Bu oyuncaklar sayesinde miniklerin el becerileri ve yaratıcılıkları gelişim gösterecektir. 

      Lego oyuncakları sayesinde evde eğlenceli anlar yaşayabilirsiniz. Birlikte yaratıcı arabalar, evler ya da kuleler inşa edebilmeniz mümkün. Aynı zamanda legolar sayesinde çocuklarınızda kavrama, eşyaları birbirine geçirme ve hayal gücüyle bir şeyler inşa edebilme yetenekleri gelişir. Legolarla inşa ettiğiniz evlerle komşuculuk ya da keyifli mücadele oyunları oynayabilirsiniz. 

      Ailenin küçük bireyleri için çeşitli çocuk aktivite oyuncakları Armağan Oyuncak sitesinde yer alır. Site üzerinden çocuğunuzun yaş grubuna ve ilgisine uygun grup oyunları, 2 kişilik oyunlar ve çeşitli aktiviteler bulabilirsiniz.

Sizin İçin Seçtiklerimiz