Çocukların en çok sevdiği oyuncaklardan birisi de peluş oyuncaklardır. Yumuşak ve sevimli yapısıyla çocukların ilgisini çeker. Yumuşak oyuncaklara sarılmak ve onlarla uyumak da çocukların sevdiği alışkanlıklardandır. Ancak çok fazla sevilen bu oyuncaklar bir yerden sonra bakteri tutmaya ve kirlenmeye başlar. Tüylerinin arası bakteri oluşumu için oldukça müsait bir ortamdır. 

     Temizlenmeyen peluş oyuncaklar çocuklarınız için büyük tehlike barındırabilir. Peluş oyuncak temizliği belirli zamanlarda yapılmalıdır. Bu temizliğin ise doğru adımlar uygulanarak yapılması gerekir. Aksi takdirde oyuncaklarda bozulma ya da yıpranma belirtileri gözlemleyebilirsiniz. Çocuklarınızın sağlığı ve güvenliği için “peluş oyuncaklar nasıl temizlenir ve temizlenmesi neden gereklidir?” sorularının cevaplarını bu yazıda bulabilirsiniz. 

Peluş Oyuncaklar Temizlenmezse Ne Olur?

 

      Peluş oyuncaklar tüylü yapılarıyla her ne kadar tatlı görünseler de temizlenmediği takdirde büyük tehlikeler barındırabilirler. Çocuklarınızın severek oynadığı bu oyuncakları temizlemeden önce dikkat etmeniz gereken birkaç unsur bulunur. Bunlardan ilki çocuğunuzun oyuncağını yıkadığınızdan mutlaka haberi olmalıdır. Çünkü çocuklar oyuncaklarıyla bağ kurar ve onların kokusundan dokusuna kadar her bir detayını bilirler. Siz ondan habersiz bir şekilde oyuncağını yıkadığınızda yıkamadan önceki dokusunu ve kokusunu kaybedeceği için çocuğunuz kendisini kötü hissedebilir. Bu nedenle gayet kısa ve net bir dille oyuncağının kirlendiğini ve onu temizlemeniz gerektiğini söyleyip ondan sonra temizlik işlemine geçmenizde fayda var. 

 

      Peluş oyuncaklar yıkanmadığı zamanlarda sizin ve çocuğunuz için barındırdığı riskleri şu şekilde açıklamamız mümkündür:

● Çocuklar yaşları gereği oldukça hassastırlar. Kirden ve tozdan arındırılmayan peluş oyuncaklar sebebiyle alerjik hastalıklara yakalanabilirler. Yüzlerinde kızarıklık ya da tahriş gibi olumsuzluklar uzun süre temizlenmeyen oyuncaklar sebebiyle olabilir. 

● Özellikle evden çıkarılan peluş oyuncaklar eve gelir gelmez mutlaka yıkanmalıdır. Dışarıda bulunan kir ve bakteriler evinizdekilere göre daha fazla tehlike barındırır. Size ve çocuklarınıza hastalık bulaşma riski artar. 

● Astım gibi solunum yolu hastalığı yaşayan çocuklarınız varsa peluş oyuncak yıkama işlemine daha çok dikkat etmeniz gerekir. Bu hastalığa sahip çocuklar daha hassas bir yapıya sahiptir. Dikkat edilmediğinde hastalık seviyeleri artabilir. 

● Yeni aldığınız peluş oyuncaklar mağazada hangi koşullarda saklandığını bilinmediği için mutlaka yıkanmalıdır. Özellikle açık vaziyette duran bu oyuncaklara herkes dokunabilir. İnsan elinden geçen bakteriler yüzeylere yerleşir. 

      Bu tür olumsuz durumları yaşamamak için yumuşak oyuncakların temizliğini aksatmamalısınız. Düzenli aralıklarla ve oyuncak evden dışarı her çıkarıldığında temizlemeli ve gönül rahatlığıyla evinizde tutmalısınız.

Peluş Oyuncak Temizleme İşlemi 

 

      Peluş oyuncakları temizlemeden önce oyuncağın türüne dikkat etmeniz gerekir. Pilli oyuncaklar direkt olarak suyla temizlenemez. Bu tarz bir temizlik oyuncağa zarar verir ve çocuğunuz bu durumdan rahatsız olabilir. ilk olarak normal oyuncakların nasıl temizlendiğinden bahsetmek gerekir. 

      Peluş oyuncak yıkama işlemi denildiğinde akıllara ilk olarak çamaşır makinesine atıp yıkamak gelebilir. Ancak bu işlemi gerçekleştirmeden önce mutlaka oyuncağın etiketine göz atmalısınız. Etiketinde makineye atılmaz ibaresi bulunuyorsa bu oyuncağı makineye atmadan elinizde yıkamanız gerekir. Aksi takdirde bu oyuncakların formunda bozulmalar meydana gelir. Aynı zamanda çamaşır makinesinin sıcaklığı ve hareketi nedeniyle oyuncağın dikişleri ayrılabilir. Bu durumda çamaşır makinenizin iç haznesi oyuncağın içerisindeki malzemelerle kaplanabilir. 

      Eğer etikette çamaşır makinesine atılabilir ibaresi yer alıyorsa rahatlıkla makineye atarak yıkayabilirsiniz. Elinizde yıkamanız gereken durumlarda ise biraz daha fazla uğraşmanız gerekebiliir. İlk olarak peluş oyuncağı bir gün boyunca ılık suda bekletmelisiniz. Bu şekilde tüylerinin arasındaki kirler yumuşayacak ve büyük bir çoğunluğundan arınmış olacaksınız. Ardından suyunu değiştirin ve yeni suya ıslayın. Bu suyun içerisine temizleyeceğiniz maddeyi dökerek yumuşak yapılı bir bezle yavaş hareketlerle ovalayın. 

     

      Yıkama işlemini tamamladıktan sonra ılık suyla durulama aşamasına geçebilirsiniz. Bütün köpüklerden arındığından emin olana kadar durulamalısınız. Aksi halde tüylerin arasında kalan köpükler çocuklarınızda alerjiye sebep olabilir. Yıkama işlemini tamamladıktan sonra bir kenara koyarak kurumaya bırakabilirsiniz. Ayrıca “İçerisinde pil bulunan müzikli oyuncaklar nasıl yıkanır?” konusuna değinmek gerekebilir.

      Müzikli oyuncaklar; içerisinde yer alan sistem ve piller nedeniyle normal peluşlar gibi yıkanamaz. Yıkandığında sistemlerinde arıza meydana gelir. Bu tür yumuşak oyuncakları temizlerken bir adet nemli bez ve temizleyici madde kullanmak olacaktır. Ancak durulanmadığı için köpük oluşturacak temizleyiciler yerine daha doğal yapılı ürünler kullanmanızda yarar var. Doğal yöntemlerle hazırladığınız uygun temizleyiciyi nemli bir bez yardımıyla oyuncağa uygulayarak her tarafını nazikçe temizlemeniz mümkün.

Ancak özellikle pillerin yer aldığı bölgeleri temizlerken ek özen göstermeniz gerekir. Eğer peluş oyuncak çok büyükse ve büyüklüğünden dolayı çamaşır makinesine atamıyorsanız tıpkı pilli oyuncakları temizlediğiniz gibi temizleyebilirsiniz. Aynı zamanda buharlı hava veren cihazlarla da temizleyerek sizin ve çocuklarınız için gereken hijyeniz sağlamanız mümkün olacaktır. 

 

Peluş Oyuncakları Temizlerken Nelere Dikkat Edilmeli?

      Peluşları temizlerken hem çocuklarınızın sağlığı için hem de peluş oyuncakların formunun bozulmaması için birkaç unsura dikkat etmeniz önem arz ediyor. Bunların ilki makineye atabildiğiniz oyuncaklar için geçerli. Makineye atarken çok yüksek sıcaklıkta çalıştırmamanız gerekir. Yüksek sıcaklık oyuncağa zarar verecektir. Ayrıca deterjan bölümüne çocuklarınızın hassaslığını düşünerek doğal temizleyici madde koymalısınız. Bebekler için hassas olarak üretilen deterjanları oyuncak temizliğinde kullanabilirsiniz. 

      Elinizde temizlemeniz gereken oyuncaklar için mutlaka bir gün boyunca suda bekletme işlemini yapmalısınız. İşinizin daha kısa sürmesi için temizlik anında ıslatarak yıkamak uygun değildir. Kirler tam olarak arınmaz ve yeterli bir temizlik gerçekleşmemiş olur. Peluş oyuncağı suya ıslarken ılık su tercih etmelisiniz. Elinizde yıkarken de yine bebeklerin hassas cildi için üretilen deterjanları kullanabilirsiniz. Hem pilli hem de makineye atılamayan oyuncaklar için evde birkaç malzeme ile doğal temizleyiciler de yapmanız mümkün. 

      Bunun için 4 paket kabartma tozu ve plastik yıkama poşetine ihtiyacınız olacak. Peluş oyuncağı ılık suyla ıslatıp plastik yıkama poşetinin içerisine koyduktan sonra kabartma tozunu ekleyebilirsiniz. Poşetin ağzını bağlayıp 7- 8 dakika kadar çalkaladıktan sonra oyuncağı poşetten çıkararak bir bez ya da yumuşak uçlu bir fırça ile her tarafını ovalayabilirsiniz. Ardından başka bir nemli bezle üzerinden geçerek kurutma işlemine geçebilirsiniz. Karbonatın doğal temizleyici olması sayesinde çocuklarınızın sağlığını riske atacak herhangi bir durum bulunmaz. 

      Kurutma işleminde mutlaka açık havada bekletmeniz gerekir. Güneş ışıkları doğal bir kurutma ve dezenfekte etme yöntemidir. Eskiden beri yatak ve yorganların havalandırılmasında kullanılan bu yöntemi oyuncakların kurutulması için de kullanmanız mümkün. Direkt olarak güneş ışığının altına koymamalı ama bu ışıklardan faydalanacağı balkon gibi alanlara oyuncağı bırakmalısınız. Böylelikle doğal ve hijyenik bir şekilde oyuncakların temizlenme işlemini tamamlamış olacaksınız.

      Bir diğer temizlik işlemi için peluş oyuncak kuru temizleme imkanını da düşünebilirsiniz. Bu tür yerlerde dikkatli bir şekilde temizlenecek peluş oyuncaklarınız, çocuklarınız tarafından hijyenik bir şekilde oynanabilir. Birbirinden güzel ve sevimli peluş oyuncaklar için Armağan Oyuncak sitesine göz atabilirsiniz. 

Sizin İçin Seçtiklerimiz