Oyuncaklar, çocukların belli bir yaşa kadar en iyi dostları arasındadır. Hem eğlenmeleri hem öğrenmeleri hem de gelişimleri açısından pek çok işleve sahiptir. Ebeveynlerin doğru oyuncak seçimi sayesinde çocuklar hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını geliştirebilir.

Yapı oyuncakları her yaşa hitap eden ve uzun yıllardır vazgeçilemeyen oyuncaklar arasında yer alır. Eğer çocuğunuzla vakit geçirmek için bir oyuncak arıyorsanız, yapı oyuncak modelleri sizin için harika olabilir.

Farklı temalara sahip pek çok çeşit arasından çocuğunuzun ilgi alanına göre seçim yapabilir ve  ailecek keyifli zaman geçirmenin keyfini çıkarabilirsiniz.

Öğretici içeriğe de sahip bu oyuncaklar, çocuğunuzun hayal gücünü geliştirip öğrenmeyi de daha kolay ve keyifli bir hale getirir.

Bu da hem kısa hem de uzun vadede çocuğunuzun öğrenme ve araştırmaya meraklı olması için harika bir işlevdir.
 

 

 

Bunları Biliyor muydunuz?

Yapılan araştırmalar yaratıcı senaryoların çocuk davranışları etkilediğini ve çocukların dış dünyayla olan etkileşim  yöntemlerini şekillendirdiğini ortaya koymuştur.

Çocukluk döneminde oyunla daha fazla meşgul olan çocukların, dış dünyada ve toplumda daha kolay yer edindiği belirlenmiştir

Kaynak: The Oxford Handbook of the Development of Imagination

 

 

Yapı Oyuncakları Hayal Gücünü Nasıl Tetikler?

Çocukların birçok farklı parçayı bir araya getirerek hayal ettikleri yapıları tasarlamaları,her şeyden önce başarı duygusunu tetikler. İnşa ettikleri evler, bina ve bahçelerde bulunan tüm detaylar onların hayal gücünden izler taşır. Tasarımsal detaylar, kullanılan
renkler ve yapının boyutu ile çocuk; aklındaki dünyayı somutlaştırır.

Parçaların bir araya gelerek tasarıma dönüşmesinden önce, çocukların parça seçimi de bir bulmaca çözümünü anımsatır. İşleyecekleri alanlara uygun parça seçimi yaparken renklere dikkat ederler. Renk seçimini ise parça boyutları takip eder.

Her alana özgü, kullanacakları parçaları kafalarında kategorize ederler. Bu kategorizasyon çocukların sahip oldukları bilişsel yetkinlikleri ortaya çıkarır.

Yapı Oyuncaklarının Çocuk Gelişimine Faydaları

Her çocuğun ilgisini çekecek bir yapı oyuncak modeli bulmak mümkündür. Özellikle rengarenk oyuncaklar ile çocuğunuzun ilgisini çekerek onu yapı oyuncakları ile oynamaya teşvik edebilirsiniz. Eğitici işleviyle de yapı inşa oyuncakları, ebeveynlerin güvenini kazanır.
El becerisinden motor becerilere, beyin gelişiminden algılama ve kavramaya kadar pek çok alanda sayısız fayda sunar. Çocuğunuzun eğlenerek öğrenmesi için bu oyuncakları her yaşta oynamasını sağlayabilirsiniz.

Kısaca yapı oyuncakların faydalarından bahsetmek gerekirse şunlar söylenebilir:

• Motor becerileri ve el-göz koordinasyonunu geliştirir.
• Bilişsel esneklik yaratır.
• Dil becerilerine katkı yapar.
• Mekansal akıl yürütme imkanı verir.
• Yaratıcı, eleştirel ve farklı düşünme kapasitesini genişletir.
• Sosyal olarak yeterlilik hissi verir.
• Hayal gücünü geliştirerek farklı bakış açıları kazandırır.
• Okul öncesi dönemden itibaren çocukların renk, şekil, sayı gibi kavramları öğrenmesini sağlar.
Oyuncak yapı setleri ile çocuğunuza özgür bir dünya sunabilir ve hayal gücünün sınırlarını zorlamasını sağlayabilirsiniz

 

Hangi Yapı Oyuncağı Çocuğunuz için En Doğrusu?

Çok geniş bir yelpazeye sahip yapı oyuncakları arasından seçim yaparken zorlanabilirsiniz. Hangi modelin çocuğunuza uygun olduğunu bilemeyebilir veya yeterli faydayı elde edemeyebilirsiniz.

Bu durumda seçim yaparken bazı kriterleri göz önünde bulundurmanız gerekir.

     

      1.Öncelikle yapı oyuncağı seçerken yaş grubu en önemli detaylardan biridir. Örneğin; 3 yaş yapı oyuncakları, henüz oyun çağında  olmayan 0-2 yaş arası bebekler için çok karmaşıktır. Bu dönemde bebekler daha keşfetme aşamasındadır ve oyun oynamaktan  çok nesneleri tanımaya çalışır. Bu yüzden bu yaş aralığındaki bebekleriniz için daha basit yapı oyuncaklarını tercih etmelisiniz.

      2. Yaş aralığına göre doğru seçim yaptıktan sonra çocuğunuzun ilgi alanına uygun temalara yönelmelisiniz. Örneğin; çocuğunuz  çizgi film izlemeyi çok seviyorsa bu temaya sahip pek çok yapı oyuncağı bulabilirsiniz. Eğer mesleklerle yakından ilgiliyse, bu meslekleri tanımasını sağlayacak çok fazla seçenek bulunur.

      3. Oyun alanında kendi dünyasını kurmayı seven çocuklarınız için çok parçalı büyük yapı oyuncaklar idealdir. Çocuğunuzun parçaları daha kolay birleştirmesi ve sabitlemesi için ise mıknatıslı yapı oyuncakları oldukça işlevlidir.

      4. Küçük yaşlardan itibaren çocuğunuzun yaşına ve ilgi alanına uygun yapı oyuncakları seçerek zeka gelişimini     destekleyebilirsiniz. Seçim yaparken oyuncağın içeriğine, çocuğunuza sunduklarına ve eğlendirici olup olmamasına bakabilirsiniz.

      5. Küçük yaşlardaki bebekleriniz için daha basit tasarımlı büyük yapı oyuncakları uygundur. Çünkü Megabloks olarak     adlandırılan bu oyuncaklar, bebeklerin daha rahat kavrayabilmesi ve keşfetme duygularına özel olarak üretilir. İlerleyen yaşlarda ise renk,rakam, şekil gibi kavramları öğrenebilmesi için daha karmaşık yapı oyuncaklarına yönelebilirsiniz.

 

Tüm yapı oyuncakları ve lego seçeneklerini Armağan Oyuncak üzerinden inceleyebilir,çocuğunuzun yaşına uygun tüm seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Yaş aralığı, cinsiyet ve fiyat filtrelerini kullanarak, çocuğunuzun ilgi alanına en uygun modelleri tek seferde görüntüleyebilirsiniz.