Yeni doğan bebekler için oyuncaklar oldukça önemli bir yere sahiptir ; doğru ürünleri seçerek onların dünyayı keşfetme çabalarına katkı sağlayabilir , fiziksel ve zihinsel gelişimlerine destekte bulunabilirsiniz.  Henüz fiziksel kabiliyetleri kısıtlı olsa da işitme ve dokunma yetileri sayesinde oyuncaklarla etkileşim kurabilirler. Bu nedenle yeni doğan bebek oyuncakları seçimi yaparken bu kriterleri göz önünde bulundurmalısınız.

Yeni doğan bebekler, daha çok beşikte ya da yatakta vakit geçirdiğinden bu ortamı ilgi çekici hale getirmelisiniz. Örneğin; parlak renkli nesneler, hayvan figürlü eşyalar bunlar arasında sayılabilir. Eğer yeni doğan bebeğiniz için doğru oyuncak seçimi yapmak istiyorsanız, renkli ve sesli oyuncaklardan yana tercihte bulunmalısınız. Ses çıkaran ve hareket eden oyuncaklar yeni doğan bebeklerin ilgisini çeker. Çıngıraklar, müzik kutuları, yatak dönenceleri yeni doğanlar için en uygun oyuncaklardandır.

Bebeklere Oyuncak Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yeni doğan bebek hediyeleri arasında oyuncak, oldukça iyi bir seçenek olarak öne çıkar. Bebeğin gelişimini etkileyen oyuncakları seçerken dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili şunlar söylenebilir:

·         Oyuncak bebeğin yaşına ve zihinsel gelişimine uygun olmalıdır. Bu konuda oyuncakların üzerinde veya açıklamalarında bilgi yer alır.

·         Ayrıca oyuncak kutuları üzerinde yer alan yaş uygunluğunun yanı sıra güvenlik önlemleri de detaylı bir şekilde okunmalıdır.

·         Oyuncak kutularında yer alan “0-3 yaş arası uygun değildir” ibaresi, o oyuncağın küçük parçalara sahip olduğu ve bu nedenle 3 yaşından küçük bebeklere uygun olmadığı anlamına gelir.

·         Bebeğin gelişim düzeyinin altında veya üstünde kalan oyuncaklar, oyuncağa olan ilgiyi olumsuz yönde etkiler.

·         Oyuncak seçerken ürünün kurusunda CE işareti olmasına dikkat edilmelidir. Açılımı Conformite Europeenne olan bu işaret, oyuncağın Avrupa’ya uygun olduğunu gösterir.CE işaretine sahip oyuncaklar; sağlık, güvenlik ve çevreyi koruma gerekliliklerine uygundur.

·         Bebeklerin işitme duyusunu bozacak ya da rahatsız edecek oyuncaklar tercih edilmemelidir.

Yeni doğan oyuncak seçimi konusunda yukarıda belirtilenlere dikkat edilmelidir. Bu sayede daha güvenilir ve sağlıklı oyuncaklar alınabilir. Özellikle güvenlik açısından oyuncağın fiziksel yapısı konusunda dikkat edilmesi gereken pek çok detay vardır. Oyuncağın keskin ya da sivri uca sahip olmaması, uzun tel ya da ipinin bulunmaması, küçük parçalara sahip olmaması, dayanıklı ve sağlam olması, çok tüylü ve bu tüylerin havada uçuşan tipten olmaması gerekir.

1 Yaşına Kadar Ay Ay Bebeklere Alınabilecek Oyuncaklar

1 yaşına kadar bebeklerin her ayı oldukça önemlidir. 1 ay yetişkinlere kısa bir süre gibi gelse de yeni doğan bebeklerin gelişimi açısından çok büyük farklılıklar sunar. Yeni doğan bebek alışverişi yaparken aylara göre hangi oyuncakların uygun olduğu aşağıda belirtilmiştir:

 

     

.         1. Ay: 1 aylık bebekler günlerini genellikle uyuyarak geçirdikleri için daha sabit                                 oyuncaklar tercih edilmelidir. Bu ayda bebeklerin gözlem yeteneğine hitap eden                         oyuncaklar tercih edilmelidir. Örneğin; yatak dönenceleri en iyi seçeneklerden biridir.

·         3. Ay: Daha hareketli olan ve seslere tepki veren 3 aylık bebekler için en uygun                               oyuncaklar, sesli ve renkli oyuncaklardır. Çıngıraklar el ve parmak kaslarını geliştirir.

·         5. Ay: Bu ayda bebekler dünyayı ağızları ile keşfetmeye çalışırlar. Buldukları her nesneyi               ağızlarına götürürler. Emme refleksi ile nesneleri ayırt edebilmesi için renkli ve                              yumuşak  dokulu bir dişlik alabilirsiniz.

·         7.-8. Ay: Bu ay aralıklarında bebeklerin zihinsel ve motor gelişimine katkı sağlayacak                      oyuncaklar tercih edilmelidir. Ahşap bloklar ve piyano gibi müzik aletleri idealdir.

·         10. Ay: Güzelce emekleyip ayağa kalkmaya çalışan bebeklerin parmak kasları gelişmiş                    durumdadır. Bu ayda bebeğiniz için bir karalama defteri ya da boyama kitabı                                alabilirsiniz.

 

Yeni Doğan Bebekler İçin Oyuncakların Önemi

Yeni doğan bebeklerin duyularına hitap eden oyuncakları tercih ederek gelişimlerine katkı sağlamak çok önemlidir. Yeni doğan oyuncak seti içinde daha çok bebeklerin görme, işitme, dokunma duyularına hitap eden seçenekler bulunur. Çünkü kasları henüz gelişmediğinden yeni doğan bebekler, bu yollarla oyuncaklarla iletişim kurabilir. Zaman geçtikçe belli kasları gelişmeye başlayan çocuklar için dokunma ve emme refleksine hitap eden oyuncaklar öne çıkar.

Yeni doğan bebeklerin çeşitli sesler ve dokularla çok küçük yaşlarda tanışması, ilerleyen dönemlerde daha etkili bir şekilde oyuncaklarla oynamalarını sağlar. Zihinsel becerilerin gelişmesinde etkili olan bu yeni doğan zeka oyuncakları ilk aylar için uygundur. Motor becerilere hitap eden oyuncaklar ise bebeklerin dokunmaya başladığı dönemlerden itibaren tercih edilebilir. Nesneleri ve dünyayı keşfedebilmeleri için bu oyuncaklar önemlidir. Karalama, boyama, çizme gibi eylemleri yapmaları için kalem tutma reflekslerini geliştiren oyuncaklara yönelmelisiniz. Yeni doğan bebeğiniz için en uygun güvenilir, sağlıklı ve kaliteli oyuncakları Armağan Oyuncak’ın geniş ürün yelpazesi içinde bulabilirsiniz.