Oyuncakların, çocukların hayatında önemli bir yere sahip olduğu söylenebilir. Çocuklar için yalnızca bir eğlence aracı değil aynı zamanda öğretici materyaller olarak da görev alırlar. Son yıllarda öne sürülen iddialar, çocuklarının kişilik gelişimlerinin oyuncaklardan etkilendiği yönündedir. Bu konuda araştırmacılar tarafından farklı sonuçlar öne sürülmüştür. Bazıları çocuklarının kişilik gelişimlerinin oyuncaklarla şekillendiğini söylerken bazıları da bu fikri reddediyor. 

      Oyuncakların çocuklar üzerindeki etkisinden söz ederken, yalnızca fiziksel değil aynı zamanda zihinsel ve duygusal etkilerinden de söz etmek gerekir. Agresif oyuncakların, çocukların saldırgan davranışlar sergilemelerine sebep olduğu görülür. Bir diğer yönüyle, oyuncak bir bebeğin ise çocukların empati yeteneğine ve bakım becerilerinin gelişimine katkı sunduğu açıktır. 

      Dikkat edilmesi gereken nokta, tek başına oyuncakların, çocukların karakterinin şekillenmesinde etkisinin oldukça az olduğudur. Yani, oyuncaklar çocukların bazı becerilerinin ve davranışlarının şekillenmesinde etkili olabilir. Fakat çocukların kişilikleri, genetik, aile yaşantısı, arkadaş çevresi ve yaşam deneyimlerinin bir bütünüdür. Oyuncaklar, bütünün yalnızca küçük bir parçasıdır ve pastanın büyük dilimini diğer faktörler oluşturur. 

      Çocukların gelişimi birçok faktörün birleşimine bağlı olsa da çocuklarınız için seçtiğiniz oyuncaklara dikkat etmeniz önerilir. Özellikle çocuklarınızın zihin ve motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olabilecek eğitici oyuncaklar arasından tercihlerinizi yapmanız önemlidir. Bu sayede çocuklarının kavrama ve problem çözme becerilerinin gelişmesine katkı sağlarken aynı zamanda kas ve sinir gelişiminin de desteklenmesine yardımcı olabilirsiniz. Hem zihinsel hem de bedensel olarak destekleyerek, gelecek yaşantıya hazırlamanız ve öğrenme kabiliyetlerini hızlandırmanız mümkündür. 

Oyuncaklar ve Çocukların Gelişimi


      Oyuncakların kişilik gelişimi için olmasa da zihinsel ve bedensel gelişim için büyük etkilerinin olduğu söylenebilir. Fakat doğru gelişim yollarının izlenebilmesi adına, oyuncakların da doğru seçilmesi önemlidir. 

      Çocuklar ve bebekler, oyuncaklar aracılığıyla dünyayı keşfeder ve çevrelerinde meydana gelen olayları öğrenirler. Oyuncaklar ise hayal güçlerinin, yaratıcılıklarının ve motor becerilerinin gelişimine katkı sağlar. Oyuncaklar sayesinde sosyal, duygusal ve fiziksel gelişimleri şekillenir. Durumlara verilen tepkiler, bakış açıları ve problem çözme becerileri gelişir. Özellikle bebekler için eğitici oyuncaklar, çevreyi anlamak ve iletişimi kuvvetlendirme, nesneleri kavramak ve hareket ettirmek gibi becerilerin kazanılması için oldukça önemlidir. 

      Bebekler ve çocuklar için farklı zorluk düzeylerinde tasarlanan yapbozlar, çocukların el ve göz koordinasyonun desteklenmesine yardımcı olurken, problem çözme becerilerinin de gelişimine yardımcı olur.  Oyun hamurları, boyama kitapları gibi oyuncaklar ise hayal gücünün ve yaratıcılığın desteklenmesi için kullanılabilen oyuncaklar arasında yer alır. Daha ileri yaşlar için üretilen puzzle ve bulmacalar ise çocuklarının sabrının ve odaklanma becerilerinin artmasına yardımcı olurken, ileri dönemde öğrenme becerilerinin kuvvetlenmesini sağlar. 

      Oyuncaklar ile gelişimi destekleyebilmek adına çocukların yaşlarına ve gelişim durumlarına özel olarak seçim yapmak gerekir. Farklı yaş grupları ve gelişmişlik düzeylerine göre oyuncak bulmak mümkündür. 1 yaş eğitici oyuncaklar bulabileceğiniz gibi 10 yaşa uygun eğitici oyuncaklar da bulabilirsiniz.  Her biri uzmanlar tarafından hazırlanan ve gelişime katkı sunan oyuncaklardır. Gelişim ve yaş düzeyine göre, kimisi kavrama gelişimini desteklerken kimisi de ince motor hareketlerinin desteklenmesini sağlar. Ebeveynlerin bu noktada dikkatli seçimler yapması önerilir. 

Oyuncak Seçimi ve Çocukların Kişilik Gelişimi


      Çocukların dünya ile etkileşim kurmasına ve çevrelerinde meydana gelen olayları anlamasına yardımcı olan oyuncaklar az miktarda da olsa kişilik gelişimine katkı sağlarlar. Oyuncak seçimleri ile çocukların zihinsel, duygusal ve sosyal yönden gelişimleri desteklenir. Seçilen oyuncakların çocuklar için uygun seçimler olması sayesinde, çocukların mutlu ve sağlıklı bir gelişim süreci geçirmesi sağlanabilir. 

      Çocuklar için uygun oyuncakların, çocuğun ilgi alanlarına ve gelişim düzeyine uygun olması gerekir. Oyuncakların, çocuğun hayal gücüne hitap eden, yaratıcılık ve problem çözme becerilerini destekleyen oyuncaklar arasından seçilmesi gerekir. Bunun yanı sıra çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerine katkı sağlaması da önemlidir. Bunun için tasarlanan eğitici oyuncak seti, uzmanlar tarafından hazırlanarak ebeveynlere sunulur. Farklı düzeylere ve farklı yeteneklere hitap eden set ile çocuklarının gelişimine katkı sağlayabilirsiniz. 

      Eğitici oyuncak setleri içerisinde bulunan materyaller, çocukların farklı becerilerini geliştirmeye yönelik olarak hazırlanır. Kimi oyuncaklar, dikkat ve el-göz koordinasyonuna katkı sağlarken kimisi de ritim duygusunun desteklenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca hafıza geliştirme ve problem çözme becerilerine katkı sağlamak için üretilen oyunlar da bu setler içerisinde yer alır. 

      Uzmanlar, cinsiyet rollerini belirlemek yerine, çocukların beceri ve ilgilerinin ön planda tutulması gerektiğini belirtiyor.  Oyuncak seçimlerinde ebeveynlere düşen görevin, çocuğunun ilgi alanlarını belirlemek olduğu söylenebilir.  Çocuğun ilgi alanlarının ve gelişim düzeyinin belirlenmesi halinde en doğru seçimler yapılabilir. 

 

Oyuncakların Çocukların Sosyal Becerilerine Etkisi
 

      Oyuncaklar, çocukların sosyal becerilerinin yanı sıra fiziksel ve zihinsel becerilerinin gelişimini desteklemek için tasarlanır. Fakat ebeveynlerin, çocuklarının yaşlarına, ilgi alanlarına ve kişiliklerine uygun oyuncaklar seçmesi sebebiyle çocukların sağlıklı gelişimleri desteklendiğinden, sosyal olarak da ciddi etkileri olduğu görülür. Oyuncak seçiminin, çocukların empati, rol, iş birliği ve sosyal ilişkilerinin gelişimine yardımcı olduğu söylenebilir. 

      Oyuncaklar, çocukların sosyal gelişimlerini önemli oranda etkiler. Çocukların diğer insanlarla daha rahat etkileşim kurmalarını, sosyal rol ve kuralları daha rahat öğrenmelerini sağlar. Ayrıca, çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerini desteklemesinin yanı sıra arkadaşlık kurma becerilerini, paylaşım bilincini ve iş birliğini de destekler. 

      Bebekler ve bebek evleri gibi oyuncaklar, çocukların empati ve bakım becerilerinin gelişmesine yardımcı olurken öz bakım becerilerini de destekler. Aynı zamanda bebeklere bakmak, giydirmek, bebekleri konuşturmak gibi oyunların bir sonucu olarak sosyal beceriler de olumlu etkilenir. Arkadaşlık kurmada daha başarılı oldukları ve yaratıcılıklarının arttığı da görülür. 

      Sesli eğitici oyuncaklar özellikle bebeklerin konuşma becerilerinin gelişimine katkı sağlar. Sesli oyuncaklardan çıkan seslerin taklit edilmesi ile hem dinleme hem de konuşma becerileri desteklenir. Açık hava oyuncakları ve spor oyuncaklarının da çocukların sosyal becerileri üzerinde etkili olduğu görülür. Özellikle futbol gibi takım sporlarının, sosyal beceriler üzerinde etkisi olduğu söylenebilir. 

      Sosyal becerilerin gelişimine katkı sağlayan oyuncaklar arasında yer alan role play oyuncaklar, çocukların farklı becerilerini geliştirmeyi amaçlar. Özellikle okul öncesi eğitici oyuncaklar arasında yer alan bu oyuncaklar, farklı roller ve sosyal kuralları öğrenmek için etkilidir. Okul öncesi dönemde, hayal gücü ve sosyallik zirveye ulaşır. Meydana gelen problemlerin farkına varılmaya başlanır. Bu dönemde role play oyuncaklar, sosyal ve problem çözme becerilerini geliştirmek için harika bir seçenek olabilir.

      Oyuncakların sosyal becerilere olumlu etkilerinin yanı sıra, olumsuz etkilerinden de söz edilebilir. Bazı oyuncaklar, çocukların agresif ve saldırgan olmasına sebebiyet verebilir. Bu nedenle seçilen oyuncakların çocukların sosyal beceri ve ilişkilerine zarar vermeyecek ve olumlu duygularını destekleyecek nitelikte olması önemlidir.  

      Çocuklarla oyunlar ve oyuncakları hakkında konuşmanın da duygusal ve sosyal becerileri geliştirmek konusunda etkisi vardır. Bu sayede çocuklarınızın ilgi alanlarının da farkına varabilirsiniz. Eğer çocuğunuz yaratıcı ve hayal gücü yüksek bir çocuksa, boya kalemleri, oyun hamurları ve yapbozları tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra çocuğunuzun açık hava etkinliklerinden hoşlandığını düşünüyorsanız, bisiklet, paten ve top gibi açık hava oyuncaklarını tercih etmeniz çok daha uygun olabilir. 

Sizin İçin Seçtiklerimiz