Yepyeni bir maceraya kapı açmanızı sağlayacak olan drone, motoru, pervanesi ve sensörleri olan bir hava aracıdır. İnsansız bir hava aracı olan drone, uzaktan kontrol edilecek şekilde kullanılabilmektedir. Pek çok alanda rol alan drone, eğlence için kullanılabildiği gibi askeri amaçlı da yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Ancak drone kullanımı için belirli bir bilgiye ve beceriye sahip olmak gereklidir. Bireysel olarak drone uçurmak istediğiniz zaman da genel bir bilginizin olması önemlidir. Aksi takdirde drone istediğiniz gibi uçmayacaktır. Zaten tam da bu yüzden drone nasıl kullanılır sorusu çok kez sorulmaya devam edilmektedir.

      Drone kullanmak istediğiniz zaman ilk bilmeniz gereken şey, drone çalışma prensibidir. Bir drone boyutu her ne olursa olsun havada mükemmel bir şekilde asılı kalabilmektedir. Sorunsuz bir biçimde uçuşa uygun olarak tasarlanan drone modelleri, iskeleti ve gövdesi dayanıklı olacak şekilde üretilmektedir. Yani drone uçarken hasar almayacak şekilde hazırlanmaktadır. Herhangi bir hasar olacaksa da bu hasar oranının minimum oranda olması amaçlanmaktadır. Genel olarak dört tane pervanesi bulunan drone modellerinde iki pervane saat yönünde iki pervane de saat yönünün tersinde dönmektedir. Bu da uygulanan ritim kuvvetiyle beraber havalanmanın gerçekleşmesini sağlamaktadır. Uçuşa geçen drone tek bir noktadan yönlendirilmektedir. Yönlendirmeler, kontrolör tarafından gerçekleştirilir. Yani siz, elinizde drone kumandası varken cihazı havalandırabilir, dilediğiniz tarafa doğru uçurabilirsiniz.

      Drone uçurulurken bazı sensörler de kullanılmaktadır. Bu sensörler sayesinde ışık, sıcaklık, hava aklımı gibi faktörler kontrol edilmektedir. Ayrıca bu faktörleri kontrol eden sensörlerle, drone hareketlerini izleyen kontrol ünitesi birleştirilmektedir. Pervaneler motor tarafından çalıştırılmaktadır. Kontrol cihazıyla birlikte yukarı aşağı, ileri geri gibi hareketler yapılabilmektedir. Ayrıca drone farklı hızlarda çalıştırıldığı zaman istediğiniz hareketleri de yapabilmektedir. Öne çıkan noktalardan biri de drone güç kaynağıdır. Drone, pil ile çalıştırılmaktadır. Genel olarak lityum bir bataryadan destek alınmaktadır. Bataryanın ömrü de drone’un uçuş süresiyle paraleldir. Batarya şarj edilmesi gerektiği zaman şarj portuna bağlanması gerekmektedir.

 

 

Drone Nasıl Uçurulur?


      Drone uçururken de uçaklarda olduğu gibi havalandırma ve yere indirme kısmı oldukça önemlidir. Bu yüzden pek çok kişi de drone nasıl uçurulur şeklinde araştırmalar yapmaya devam etmektedir. Drone kullanmak istediğiniz zaman bilmeniz gerekenlerden biri de drone kalkışı ve indirme işlemleri için kontrolü sağlamaktır. Bu konuda sizlere sunulan ipuçlarını dikkate almanızda fayda olacaktır.

      Drone kalkışı sırasında ilk olarak düz ve geniş bir alan seçmiş olmalısınız. Yani kalkışı çevrede bir engel olmadan yapmanız daha doğru olacaktır. Herhangi bir ağacın, çitin olması, uçuşa engel olabilecek noktalardan biri olarak görülmektedir. Sizler uçuş sırasında bu tarz engeller olmadan hareket ediyorsanız o zaman drone özgürce hareket edebilecektir. Dikkat edilmesi gerekenler içerisinde batarya seviyesi de önemlidir. Drone batarya seviyesinin yeterli seviyede olduğundan emin olmalısınız. Uzaktan kumanda drone kullanımı için oldukça önemlidir. Kalkış yapmadan önce drone ve kontrol cihazının birbirine bağlantılı olduğundan emin olmalısınız. Bu sayede gerek kalkış gerekse iniş aşamalarında sorun yaşamamış olursunuz.

      Drone nasıl çalışır sorusuna cevap olarak dikkat edilmesi gerekenlerden biri de pervanelerin pozisyonudur. Pervanelerin doğru şekilde takıldığından emin olmak istiyorsanız doğru takılıp takılmadığını kontrol etmelisiniz. Aynı zamanda pervanelerin doğru yöne bakması da önemli olan noktalardan biridir. Pervane ters takıldıysa drone kalkış yapamaz veyahut kalkış dengesiz bir şekilde gerçekleşir. Kalkış aşamasında drone düz bir zemine yerleştirilmelidir. Sonrasında kumanda üzerinden çalıştırılır. Daha dengeli ve düzgün bir kalkış için de birkaç saniye olacak şekilde beklemek gerekir. Kalkış sırasında drone yavaş bir şekilde havalanana dek kumandanın yukarı doğru itilmesi gerekir. Bu sırada yüksekliği yavaşça arttırabilir ve drone kontrollerini yapabilirsiniz.

 

Drone Nasıl Kontrol Edilir?


      Drone nasıl çalıştırılır sorunun yanı sıra nasıl kontrol edildiği de araştırılan konulardan biri. Şu anda piyasada bulunan drone modellerinin büyük bir çoğunluğunda kontrol çubukları ve düğmelerden oluşan kontrol düzeni vardır. Bazı kumandaların görünümü, boyutları, şekli farklılık göstermektedir ancak genel olarak temel kontrol sisteminin aynı olduğu anlaşılmaktadır. Joystick yardımıyla çalıştırılan drone, sol joystick yukarı itilince yükselir. Aşağı doğru itildiğinde de drone alçalacaktır. Ek olarak joystick sola ve sağa götürülmek istendiği zaman sola ve sağa döndürmek yeterli olacaktır.

      Sağ çubuk kullanılarak drone’un yönü ve hareketleri kontrol altına alınmaktadır. Sağ joystick yukarı itildiğinde ileri, aşağı itildiğinde geri gitmektedir. Bu işlemleri gerçekleştirirken kameranızı kontrol etmenizi sağlayan bazı düğmeler de bulunmaktadır. Bu düğmeler sayesinde fotoğraf çekebilir, videoları kayıt altına alabilirsiniz. Kameranın eğilmesi, kaydırılması gibi noktalarda da düğmelerden destek alabilirsiniz. Drone kullanımı sırasında sezgisel olarak hareket etmek, süreci daha kolay bir hale getirmektedir. Bu aşamada asıl yapmanız gerekense drone’un hangi tarafının önde olduğundan emin olmaktır. Güvenlikten emin olabilmek adına da drone’nun GPS modunda olması gerekmektedir. Böylece siz kontrol çubuklarını serbest bıraktığınız zaman konumunu korumaktadır. Drone kumandası nasıl kullanılır sorusuna genel olarak verilebilecek cevaplar bu şekilde karşınıza çıkacaktır.

 

 

Drone Kullanırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?


      Drone kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken bazı detayların olduğu bilinmektedir. Bunlardan ilki drone uçuşunda gerekli olacak olan pil ile ilgilidir. Her daim yanınızda bir yedek pil bulunduğundan emin olmalısınız. Drone’un uzun süre uçmasını sağlamak için muhakkak yanınızda bir yedek pilin olması gerekmektedir. Drone uçuşunun ardından güvenli bir iniş sağlamak adına, bir iniş pistinin olması gerekir. Katlanır bir iniş pisinin olması, drone için zorlu olan iniş koşullarının kolaylaşmasını sağlar. Özellikle kar, tozlu yollar ve uzun çimler için uygun özellikleri barındırdıkları bilinmektedir.

      Drone kullanımı sırasında öne çıkan seçeneklerden biri de haritaları incelemektir. Uçacak yeni bir alan arayışı içerisindeyseniz o zaman uydu haritalarını kontrol edebilirsiniz. Drone kullanımı sırasında çok eğleneceğiniz bir gerçek. Ancak eğlence sırasında insanların özel alanlarını işgal etmediğinizden emin olmalısınız. Bu da kişisel alanlara saygılı olma zorunluluğunu beraberinde getirmektedir. Evlerden, arabalardan ve insanlardan belirli bir mesafe uzakta olmanız gerekmektedir.

      Drone’nu taşırken koruyucu bir çanta kullanmalısınız. Taşıma sırasında cihazınızı koruma altında tutmalısınız. Ayrıca kılıf kullanmanız, pillerinizi ve şarj cihazlarınızı her daim yanınızda taşımanızı kolaylaştıracaktır. Sizler, drone ile bir maceraya çıktığınız zaman çok daha farklı deneyimler kazanabilirsiniz. Özellikle seyahatlerinize drone ile gitmek, bambaşka bir bakış açısına sahip olmanızı sağlayacaktır. Dikkat edilmesi gereken güvenlik unsurlarıysa şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Drone kullanımı sırasında hava koşullarına dikkat etmelisiniz.
  • Uçuş sırasında bol ışık bulunmalıdır.
  • Drone pervaneleri hasarlıysa hemen değiştirilmelidir.
  • Drone kullanımında görüş hattının net olması gerekir.
  • Drone uçururken başka birinin de gözcü olmasında fayda vardır.

Drone Uçurma Egzersizleri Nerede Yapılmalıdır?


      Drone kullanımı konusunda yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olduğunuzu düşündüğünüz zaman ilk olarak çevreyi kontrol etmelisiniz. Uçuşa başlamadan önce bulunduğunuz araziyi gözlemlemeniz faydalı olacaktır. Bu sayede drone havalandığı zaman beklenmedik durumlarla karşılaşmamış olursunuz. Drone kullanımı sırasında güvenli bir uçuşun olması için bina, ağaç ve elektrik hattı gibi yapıların nerede olduğunu kontrol etmelisiniz. Ayrıca havaalanı ve helikopter pistlerinin bulunduğu noktalardan da emin olmalısınız. Güvenlikten ötürü bu alanlara yakın uçuş yapmak doğru değildir. Gönül rahatlığıyla, daha sağlıklı bir drone kullanımı için yerel uçuş kurallarını gözden geçirmelisiniz.

 

Sizin İçin Seçtiklerimiz