Bir çocuğun hayal gücünün gelişmesi, hayal kurması, oyun çağına girmesiyle beraber başlamaktadır. Aslında bir kişi doğuştan hayal etme gücüyle beraber dünyaya gelmektedir. Ancak hayal gücünün kullanılabilir olması için uygun bir çevreye ve çeşitli, bol materyale ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yüzden çocukluk döneminde oyunlarda bolca hayal gücünden yararlanılmaktadır. Büyüme yaşamasına hazırlık yaşan çocuklar, oyunlarla kendilerini yetişkin dünyasına hazırlarlar. Çocukların büyümesinde olduğu gibi kurgu dünyasının gelişmesinde de sunulan örnekler önemlidir. Çocukların oyun oynama fırsatları bu konuda öne çıkan seçeneklerden biri olarak görülmektedir.

      Bir çocuk oyun oynarken gerçek olmayan yemekler hazırlar, araba kullanılır, bebeğini uyutur. Tüm bunları yaparken de büyük bir ciddiyet içerisindedir. Çünkü aslında tüm bunları, kendi ebeveynlerinden izlemiştir. Farkında olmadan yetişkinlerden gördüklerini taklit etme eğilimine girmişlerdir. Tüm bunlar da çocukların kendi dünyalarını yaratmaları ve kendilerini ifade etmelerinde önemli bir role sahiptir. Var olan bazı faktörlerse çocukların hayal gücünün gelişmesinin önüne geçmektedir. Bu yüzden, çocukların aileden, arkadaşlarından gördüğü dış faktörlerden ayrı hayaller kurabilmesi amaçlanmalıdır. Çocuğun hayal gücü gelişimi için daha farklı yönelimler yapılmalıdır. Hatta bu durum yalnızca hayal gücü gelişimi için değil kişilik gelişimi için de büyük bir önem arz etmektedir.

      Çocuklar kurgu dünyalarının gelişimi sırasında fiziksel oyunlar oynama başlarlar. Bu oyunlar sonraki yıllarda sembolik oyunlara dönüşür. Gelişim süreciyse zihin ve dil gelişimine paraleldir. Çocukların kurgu dünyasında öne çıkan faktörlerden biri de en yakınındaki bireylerdir. Çocuklar, kurgu dünyalarında en yakınlarındaki kişiyi rol model olarak alırlar. Hatta çoğu çocuk hayal dünyasında, ebeveynlerinin günlük yaşantılarından kesitleri canlandırmaktadır. Taklide dayalı oyunların yerini yaratıcı hayaller almaktadır. Ancak bu ilerleyen yaşlarda gerçekleşen bir durumdur. Ayrıca çocukların oynadığı oyuncaklar da kurgu dünyasının gelişmesi noktasında önemli birer unsur olarak değerlendirilmektedir. Çünkü çocuklar, bu çağa ulaştıkları zaman, nesneleri gerçek amaçlarının dışında kullanabilirler. Onlar için boş bir kutu artık ev olabilir ve tahta parçasını kaşık olarak kullanabilirler. Tüm bunlar da kurgu dünyasının gelişimi için birer egzersiz olarak görülür.

 

Çocuklarda Yaratıcılığın Faydaları Nelerdir?


      Hayal gücü geliştirme ihtiyaçları ebeveynler için önemli olan konu başlıklarından biridir. Çünkü bir çocuğun hayal gücünün gelişmesi, çok daha açık bir zihne sahip olması anlamına gelmektedir. Çocuğunuz yaratıcı olduğu zaman günlük hayatında olduğu gibi eğitiminde de başarılı konuma ulaşabilecektir. Bu konuda pek çok örnek vermek de mümkündür. Bir çocuk yaratıcılığı geliştiği zaman küçük detaylara takılmaz. Bu da büyük resmi daha rahat bir şekilde görmesine yardımcı olur. Olayları, farklı bir pencere üzerinden inceleyebilir ve bu sayede var olan kaygıyı en aza indirmesi mümkün hale gelir

Kişinin yaratıcı olması kendisini motive edebilmesini sağlar. Çocuğunuzun kurgu dünyası geniş olduğunda her daim kendisini güçlendirecek bir yol bulabilir. Doğru ve sağlam adımların atılabilmesi noktasında önemli bir etkisinin olduğu bilinmektedir. Kişi yaratıcılık sahibi olduğu zaman motive olur. Zira yaratıcılıkla motivasyon arasında sağlam bir bağ olduğunu söylemek mümkündür.

      Çocuklar hayal güçleri geliştiği zaman daha üretken olurlar. Daha farklı fikirler öne sürerler. Zira bu yalnızca çocuklar için değil yetişkinler için de geçerli bir gerçektir. Farklı fikirleri olan kişilerin çevresindeki insanlardan ve nesnelerden ilham aldığı görülmektedir. Sürekli olarak yeni çözüm arayışında olmaları söz konusudur. Yaratıcı düşünebilmeleri sayesinde var olan problemleri kolayca çözüme kavuşturabilirler. Bu da çocukların özgüvenli birer yetişkin olabilmelerine katkı sağlamaktadır.

      Bir çocuğun kendini ifade edebilmesi için yaratıcı olması gerekir. Ayrıca kişinin kendini ifade edebiliyor olması sanılandan çok daha önemlidir. Kişinin kendini anlatabilmesiyse sadece kelimelerle olmaz. Bazen bir oyunla bile hissedilenlerin, düşünülenlerin aktarılması mümkündür.

      Çocukların kurgu dünyalarının geniş olmaları onların pozitif olmalarını sağlar. Olaylara karşı daha dirençli olmaları, sakinliklerini korumaları konusunda önemli bir yeri bulunmaktadır. Elbette çocuğun hayal gücü nasıl geliştirilir sorusu da bu noktada sorulmaktadır. Birçok kişi çocukların büyüme yolculuklarında, hayal güçlerinin nasıl destekleneceğini merak ettiği bilinmektedir.

 

Çocukların Hayal Gücü Nasıl Geliştirilir?


      Çocuklarınızın hayal gücünün geliştirilmesi noktasında önemli olan pek çok faktörün olduğu bilinmektedir. Bu aşamada örnek vermek gerekirse çocukların elinin altında güvenle kullanacakları malzemelerin olması önemlidir. Çocuklar, birden fazla şeyi alışılmışın dışında kullanırlar. Bu onlar için daha ilgi çekicidir. Tencerelerin, kaşıklarla birer davula dönüştürülmesi buna örnek olarak gösterilebilmektedir. Bu yüzden de çocuklara onlara zarar vermeyecek, kimyasal içermeyen boyalar vermek doğru olacaktır. Onların hamurlarla oynamaları, farklı şekiller ortaya çıkarmaları oldukça sağlıklıdır. Böylece hayal güçlerinin gelişimine katkı sağlamış olursunuz.

      Çocuğun hayal gücünü geliştirecek sorular hakkında birçok araştırma yapılıyor. Çünkü çocukların hayal gücü düşünceleriyle paralel olarak gelişmektedir. Hayal gücüyle beraber düşünceler de etkilenmektedir. Bir çocuk düşündüğü zaman sınırları zorlar, olmayan şeyleri hayal eder. Çocukların hayal güçlerinin farkında olarak büyütülmeli oldukça önemlidir. Bu sayede daha doğru ve sağlıklı bir şekilde büyüyebilirler.

 

    “Kimse yaşlanmasaydı dünya nasıl bir yer olurdu?” gibi sorular sorarak çocukların hayal güçlerinin gelişimini destekleyebilirsiniz. Sorulara ek olarak çocuklarınızın farklı şekilde düşünmelerini sağlayacak aktiviteler yapabilirsiniz. Zira çocuğun hayal gücünü geliştiren hikayeler okumak dahi sanılandan çok daha büyük bir etki yaratmaktadır. Önemli olan, çocuklarınızın hayal gücünün, geleceği hakkında ne denli önemli bir yere sahip olduğunu bilmenizdir.

      Bir çocuğun kurgu dünyasının genişlemesi noktasında tercih yapmayı bilmesi gerekir. Yani güvenli zamanlarda, uygunsa, çocuk kendi hayatı ile ilgili kararları alabilmelidir. Örnek göstermek gerekirse yemeğini hangi renkte tabaktan yiyeceğini seçebilmesi gerekir. Ona kendi fikirlerini sorarak hayatlarındaki kontrol duygusuyla tanışmalarını sağlayabilirsiniz. Böylece çocuğunuzun daha hevesli bir yaşama kavuşmasını mümkün hale getirmiş olursunuz.

      Ebeveynler, çocuklarının yarattığı kargaşa ve karışıklıktan hoşlanmazlar. Bu onlar için çoğu zaman bir yük halini alır. Ancak çocukların ortalığı karıştırmaları, onların hayal gücü kabiliyetinin gelişmesinde önemli bir basamaktır. Çocuklarınız, kurgu dünyasını geliştirecek oyunlar oynuyorsa, endişeleri bir kenara bırakmalısınız. 

      Önceliğiniz ortalığın karışması değil, çocuğunuzun gelişimi olmalıdır. Bu süreç içerisinde size düşense hayal gücünü geliştiren uğraşlarda ona eşlik etmenizdir. Bu sayede çocuklarınızın daha esnek düşünmesini sağlar, ruhi açıdan gelişmesine destek olmuş olursunuz.

 

Oyuncakların Çocukların Hayal Gücüne Etkisi Nedir?


      Oyuncaklar çocukların hayatında önemli bir yere sahiptir. Ancak ebeveynler tarafından temin edilen oyuncakların bilinçli bir şekilde seçilmesi önemlidir. Çünkü oyuncakların çocuğunuzun hayal gücü ve gelişimi üzerindeki etkisi sandığınızdan çok daha fazladır. Çocuk gelişiminde en önemli unsurlardan biri oyuncaklardır. Ebeveynlerin oyuncakları en doğru ve eğitici seçenekler arasından tercih etmesi gerekmektedir. Bu sayede farklı alanlarda gelişimleri önemli kabul edilmektedir.

      Bir çocuk oyuncaklarla oynarken hayal gücünün kapılarını aralar. Kendi düşüncelerini genişletebilir ve bilişsel düşünme yeteneği kazanır. Hayal güçlerinin gelişmesi, günlük yaşamlarında önemli beceriler kazanmalarına yardımcı olur. Bu durum çoğu zaman önemsenmese de çocuklar oyuncaklarla beraber kendi hayal güçleriyle tanışırlar. Kendi zihinlerinde bir keşfe çıkarken duygularını anlamlandırmaya odaklanırlar. Mantıklarını kullanabilmeleri, çevrelerini tanımaları gibi pek çok aşamada da öne çıktıkları bilinir. Bundan ötürü çocukların kurgu dünyasını ciddiye almak ve onlar için alan oluşturmak, gelecekleri için yapılabilecek en iyi yatırımdır.