Hepimiz her zaman çocuklarımız için en iyi koşulları sağlamayı hedefleriz. Onların geleceği, donanımlı olması, başarı elde ederek kendi hayatlarını idame edebilmeleri tüm ebeveynlerin başlıca hayalleri arasındadır. Doğdukları andan itibaren bunun için gerekli tüm zemini oluşturmalı ve doğru adımları atmamız gerekir. Bunu sağlamanın birden fazla parametresi bulunuyor.

      Henüz doğdukları andan itibaren onlara bir şeyler kodlamaya başlayabilir ve oluşacak karakterlerini en iyi şekilde temellendirebilirsiniz. Farkındalık sahibi, kültürlü ve donanımlı bir çocuk yetiştirmenin anahtarlarından biri çocuğa kitap okuma alışkanlığı edindirmektir. Bu konuda bazı çocuklar tamamen yatkın olup ayak uydursa da bazı çocuklarda süreç böyle işlemeyebilir. Peki, çocuğa kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır? Bunun için hangi yöntemler uygulanabilir? Aklınıza takılan tüm bu soruların gelin hep beraber inceleyelim.

 

Önce Siz Kitap Okuyan Bir Ebeveyn Olmalısınız!


      Çocuklar dikte yöntemiyle zor öğrenir. Onlara ne yapmaları gerektiğini söylemek yerine siz yaparak örnek olursanız daha hızlı sonuç alabilirsiniz. Araştırmalara göre annesi ve babası evde kitap okuyan çocukların kitapları sevme ve okuma alışkanlığı edinme oranı daha yüksektir.

      O nedenle kitap okuma alışkanlığı edindirmek istediğiniz çocuklarınızın yanında siz de kitap okuyarak öncülük etmelisiniz. Böylece en kolay şekilde çocuğunuzun da erken yaşta kitap okuma alışkanlığı edindiğine şahit olabilirsiniz.

 

Onlara Düzenli Olarak Kitap Okuyun!


      Kitap okuma alışkanlığı erken yaşta edindirebileceğiniz bir alışkanlıktır. Eğer çocuğunuzun henüz okuma yazma sökmeden kitaplarla tanışmasını istiyorsanız kesinlikle ona kitap okumayı ihmal etmemeniz gerekir. Onları uykuya dalarken güzel masallar, hikayeler okuyabilirsiniz. Okuduğunuz kitabın içeriği ne kadar dikkatlerini çekerse kitaplara olan ilgileri de doğru orantılı yükselecektir. Her gece yatmadan önce bir rutin oluşturarak ilk adımı atabilirsiniz.

 

Kesinlikle Kitap Okumayı Baskılamayın!


      Ebeveynlerin yaptığı en büyük hatalardan biri çocuklara baskı kurarak kitap okumalarını beklemektir. Baskı kültürü çocuğunuzun kitaplardan nefret etmesine bile sebep olabilir. Okumayı onlara zorla dayatmak yerine sevdirme yöntemlerinden faydalanmanız gerekiyor. Ödüllendirme sistemi kurabilirsiniz.

      Ancak koşullu ve dikte ederek okumalarını talep etmeniz doğru olmayacaktır. Örneğin kitap okumazsan seni şuraya götürmem, kitap okumazsan sana bunu kesinlikle almam gibi dikte cümleleri kesinlikle sonuç vermeyecektir. Çocuklar sevginin ve konforun en iyisini hak ediyor. Sevgi, saygı ve konfor içerisindeyken onlara bir şeyler aktarmanız her zamankinden daha kolay olacaktır. Buna en başta kitap okuma alışkanlığı da dahildir!

Evde Okuma Saatleri Planlayabilirsiniz!


Çocuğunuz artık okuma ve yazmayı iyiden iyiye söktü! Hatta belki de ilk okul seviyesini bile bitirmek üzere ama hala kitap okuma alışkanlığı yok mu? O halde hemen ailece güzel bir program yapabilirsiniz. En başta da ifade ettiğimiz üzere kitap okuyan anne ve babaların çocukları kitap okuma alışkanlığı edinmekte daha istikrarlıdır.  

      O nedenle tüm aile bireyleri olarak kitap okuma saatleri yapabilirsiniz. Örneğin haftanın bir günü birkaç saati sadece kitap okumaya ayırarak program yapabilirsiniz. Kitap okuma saatlerinizde TV, televizyon ve benzeri hiçbir etkenin açık olmaması gibi güzel kurallar belirleyerek süreci daha verimli hale getirebilirsiniz. Böylece kısa vadede çocuklara kitap okuma alışkanlığı edindirmiş olacaksınız. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken en temel husus çocuğunuzun sevebileceği kitaplar seçmesine olanak sağlamanızdır.

 

Kitap ve Dergiler He Zaman En Ulaşılabilir Yerlerde Olsun


      Evin her köşesi kitap koksa ne güzle olurdu değil mi? Evinizde mutlaka bir kitap okuma alanı oluşturmanız faydalı olacaktır. Sessiz, şık ve bolca kitaptan oluşan bir köşe her zaman okunma isteğini tetikleyecektir. Yani, evinizde kitap ve dergiler ne kadar ulaşılabilir olursa, çocuklarınızın okuma alışkanlığı edinmesi benzer oranda yükselecektir.

      Onların yeteneklerini, nelerden hoşlandıklarını keşfetmeniz de oldukça önemlidir. İlgi alanlarına göre kitaplar alarak evin çeşitli noktalarında bulundurarak dikkatlerini çekmeye çalışabilirsiniz. Çünkü unutmayın ki merak güdüsü oluşmadan hiçbir şeye adım atmak mümkün değildir. Onların merakını ve ilgisini harekete geçirmek ilk hedefiniz olmalıdır.

 

Çocuklarınızın İlgi Alanlarına Hitap Eden Seçimler Yapmalısınız


      Her çocuk bambaşka bir dünyadır. Hepsinin yetenekleri, tavırları, karakterleri birbirinden tamamen bağımsızdır. O nedenle çocuğunuza kitap okuma alışkanlığı kazandırmanın ilk adımı onu keşfetmenizdir. İlgi alanlarını fark ederek hangi tür kitap ya da dergilerden hoşlanabileceğini bilmeniz büyük ölçüde işe yarayacaktır. Onlara sevebilecekleri ve gözlerini ilk etap için korkutmayacak doğru kitap seçimleri yaparak satın alabilirsiniz. Zamanla okudukça kitaplar arasında kendi seçimlerini yapabilir konuma geleceklerini de görebilirsiniz.

 

Kitaplara Saygı Duymanın Önemini Anlatın


      Çocuklar kitapları neden okumaları gerektiği hakkında da fikir sahibi olmalıdır. Kitapların onlara ne gibi kapılar açacağını, neden okumaları gerektiğini detaylı bir şekilde anlatmayı deneyebilirsiniz. Kitapların yazarlar tarafından nasıl emekle kaleme alındığını anlatarak kitaplara karşı saygı duymalarını da kolaylıkla sağlayabilirsiniz. Bu durum kitap okuma alışkanlığı edindirirken sürecin kolaylaşmasına da yardımcı olacaktır.

Merak Her Kapının Anahtarıdır


      Merak duygusu insanın en garip duygularından biridir. Hatta dünya üzerinde icat edilen her şey merak ve merakın üzerine gitmek üzere ortaya çıkmıştır. O nedenle bir konuda alışkanlık edinmek ya da edindirmek için merakın tetiklenmesi temel anahtardır. Eğer çocuğunuza küçük yaşlardan itibaren merak konusunda yeterli done verdiyseniz ve meraklı bir çocuğunuz varsa işiniz çok daha kolay! Onun merakına yönelik doğru kitap seçimleri ile okuma alışkanlığı edinmesini kolaylıkla sağlamanız mümkün olacaktır.

 

Çocukların Sevebileceği Kitaplar Nelerdir?


Her şey tamam ancak çocukların ilgisini hangi kitaplar çekebilir diye düşünebilirsiniz. Hem uzman görüşlerinden hem de geçmiş deneyimlerden faydalanarak çocukların sevebileceği kitaplar listesi oluşturduk. Yeni kitap okuma alışkanlığı edindirmek ya da kitap okuma alışkanlığını geri kazanmak için çocuklarınıza aşağıdaki kitapları okuyabilir ya da okumalarını sağlayabilirsiniz:

  • Ayı Olmayan Ayı /Frank Tashlin
  • Değirmenler Vadisi / Noelia Blanco
  • Elma BahçelXeri / Emily Taft Douglas
  • Harold ve Sihirli Mor Tebeşiri / Crockett Johnson
  • Küçük Prens / Antoine De Saint-Exupery Z
  • Ördek, Ölüm ve Lale / Wolf Erlbruch 
  • Martı / Richard Bach
  • Nokta / Peter H. Reynolds 
  • Sırtımdaki Ağır Yük / Gulnar Hajo
  • Koyun Russell /Rob Scotton
  • Küçük Prens / Antoine De Saint-Exupery
  • Dünyanın Merkezine Yolculuk /Jules Verne
  • Peter Pan / J. M. Barrie
  • Pırtlatan Bal /Aziz Nesin
  • Gulliver’in Gezileri – Jonathan Swift
  • Siyah İnci /Anna Sewell
  • Pamuk Prenses ve Yedi Kurbağa/ Kelly Caswell ve Gemma Cary
  • Mantova’nın Cüceleri /Gianni Rodari

      Kitap okuma alışkanlığı kazandıran kitaplar arasından hemen seçim yapabilirsiniz. Dilerseniz kitap alışverişine çocuğunuzla birlikte çıkarak yukarıdaki kitap seçeneklerini önden inceleme olanağı da sunabilirsiniz. Böylece çocuklarınız tam da kendi iç dünyalarına ve meraklarına hitap eden kitabı seçerek daha büyük bir şevkle okumaya başlayacaktır.

      Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır, çocuklar için nasıl yöntemler izlenebilir gibi soruların tamamına içeriğimiz boyunca yanıt verdik. Çocuklarda kitap okuma alışkanlığı oluşturmanın temel yapıtaşlarını ve kilit nokralarını daha kolay planlama yapabilmeniz adına aktarmaya çalıştık. Eğer siz de çocuğunuzun kitap okuma alışkanlığı edinmesini istiyorsanız belirtilen adımları takip edebilir ve deneyebilirsiniz.

Sizin İçin Seçtiklerimiz