Çocuklar koşulsuz sevgi ve ilgiye her zaman ihtiyaç duyar. Yapılan araştırmalar ilgi, saygı ve koşulsuz sevgi gören çocukların ileride çok daha mutlu birer birey olduğuna işaret ediyor. Bu nedenle evde çocuklarınızla kaliteli ve verimli zaman geçirmeye onların doğru eğitilmesi açısından önem vermeniz gerekiyor.

     Oysa ki yoğun iş hayatı, günlük rutinler derken ebeveynlerin en çok ihmal ettiği şey çocuklara zaman ayırmak ve onlarla kaliteli zaman geçirmektir. Bunun farkında varan her ebeveyn ilk etapta nasıl kaliteli zaman geçireceği konusunda bilgi sahibi olmayabilir. Çocuklarınızla kaliteli zaman geçirmenin birden fazla yöntemi mevcuttur.

     Sadece ev ortamında bile onlara zaman ayırmanız, onlarla oyun oynamanız ya da çeşitli etkinlikler düzenlemeniz yeterli olabilir. Artık daha sık çocuklarınızla kaliteli zaman geçirmek istiyorsanız birkaç önerimizi hemen sizinle de paylaşalım. İşte, çocuklarla kaliteli zaman geçirirken neler yapılabilir? Hangi oyunlar oynanabilir?  Çocuklar en çok ne yapmaktan hoşlanır gibi soruların yanıtlarını aşağıda veriyoruz.

 

 

Çocuklarla Kaliteli Zaman Geçirmenin Faydaları Nelerdir?


      Çocuklarınızla kaliteli zaman geçirmeni hem onlar hem de sizin için büyük ölçüde yarar sağlar. Yani onlara zaman ayırmanız sadece onların gelişimine katkı sağlamaz. Aynı zamanda sizin de bir şeyler öğrenmenize yardımcı olur. Çocuklarla kaliteli zaman geçirmenizin en temel yararı çocuğunuzla aranızda sağlıklı ve kuvvetli bir iletişim becerisinin zamanla gelişecek olmasıdır. Bunun yanı sıra sağlayacağı diğer faydalar ise kısaca aşağıdaki gibidir:

  •  Anne, baba ve çocuk arasındaki iletişimin daha sağlıklı olmasını destekler.
  • Uzun vadede çocukların sevildiğini hissederek daha öz güvenli hale gelmesini sağlar.
  • Çocuk kaliteli zaman geçirme sırasında anne ve babasının davranışlarını gözlemleyerek rol model alır.
  • Zihinsel, fiziksel, sosyal ve bilişsel açıdan çocukların gelişmesine olanak sağlar.
  • Çocuğun kendini daha değerli ve önemli hissetmesine yardımcı olur.
  • Çocuk ve ebeveynler kendilerindeki güçlü ve güçsüz yanları kaliteli zaman geçirirken keşfetme fırsatı bulur. 
  • Ebeveynler çocuklarının ilgi alanlarını ve yapılarını daha iyi yakından anlama ve tanıma fırsatı yakalar.
  • Çocukların iletişim ve sosyalleşme becerileri olağanüstü gelişim gösterir.

      Çocuklarınızla geçireceğiniz kısacık kaliteli zaman yukarıda yer verdiğimiz ve daha nice faydayı beraberinde getirir. Bunların hepsi önemli olsa da en önemli çocuğun koşulsuz sevildiğini ve değerli olduğunu hissetmesidir. Burada dikkate almanız gereken en temel şey doğru zaman geçirmek için tercih edeceğiniz oyunlar, oyuncuklar veya aktivitelerdir. Peki, kaliteli zaman geçirirken hangi oyun, oyuncak ve aktiviteler tercih edilebilir?

Çocuklarla Evde Vakit Geçirirken Yapabilecekleriniz Nelerdir?


      Çocuklarınızla evin her alanında çeşitli aktiviteler üretip kaliteli zaman geçirebilirsiniz. Hatta dilerseniz bu konuda onların fikrine başvurmanız da yararlı olacaktır. Çocuklarınızla konuşup ne yapmak istediklerini sorabilir ve aktivite programınızı buna göre şekillendirebilirsiniz. Onların fikrini sormanız kendilerini değerli hissetmelerinin yanı sıra daha mutlu olmalarını da sağlayacaktır.

      Çocuklarınızla kaliteli zaman geçirmek için tercih edebileceğiniz bazı önerilerimiz ise şöyledir;

  • Ev sporları yapabilirsiniz.
  • Gölge oyunu oynayabilirsiniz.
  • Sıcak ve soğuk oyunu oynayabilirsiniz.
  • Mutfakta zaman geçirirken onlardan yardım isteyebilirsiniz.
  • Balonculuk oyunu oynayabilirsiniz.
  • Resim yapabilirsiniz.

      Hiçbir ek araç gerece ihtiyaç duymadan, evde olan şeyler kaliteli zaman geçirme seçeneklerinden bazıları yukarıda yer verdiğimiz şekildedir. Daha kaliteli ve nokta atışı yaparak zaman geçirmeyi, istiyorsanız da farklı daha eğitsel oyun ve aktiviteleri tercih edebilirsiniz.

 

Çocuğunuzla Evde Zaman Geçirirken Oynayabileceğiniz Eğitsel Oyunlar Nelerdir?


      Çocuklar için uzmanlar tarafından geliştirilmiş sayısız eğitsel oyun seçeneği mevcuttur. Çocuklarınızla kaliteli zaman geçirirken onların gelişimine odaklanabilirsiniz. Hangi alanda ve konuda gelişim sağlamalarını istiyorsanız ona yönelik aktivite ve oyunlar tercih edebilirsiniz.  Bunun için de eğitsel oyunları, aktiviteleri ve faydalarını yakından incelemeniz de yarar olacaktır. Nedir bu eğitsel oyunlar diye soracak olursanız da hemen bazı kaliteli zaman etkinlikleri ile yanıt verelim;

 

1.Ev Kurma Oyunu

 Çocuğunuzun görsel ve uzamsal zeka becerilerinin gelişmesine, keyifli zaman geçirmesine yardımcı olur.

 

2. Zeka Oyunları

Zeka oyunları çocuğunuzun mantık, dikkat ve hafıza gibi zihinsel yeteneklerini gelişmesine yardımcı olur.

 

3. Bilgiyi Test Eden Oyunlar

Quido Bilgi Yarışması oyunu aile ile kaliteli zaman geçirmek ve çocuğunuzun pekiştirme yeteneğini geliştirmek için tercih edebileceğiniz bir oyun seçeneğidir.

 

4. Puzzle Etkinlikleri 

Puzzle etkinlikleri çocukların pek çok açıdan gelişim gösterip eğlenmesine yardımcı olur. Özellikle de mantık kurma, görsel ve uzamsal zeka gelişimi ayrıca karar verme becerisi kazanmasına olanak sağlar.

 

5.Oyun Hamuru ile Oynama

Oyun hamuruna neredeyse hiçbir çocuk hayır demez! Oyun hamuruyla yapacağınız farklı şekiller çocuğunuzun ince ve kaba motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olur.

      Tüm bu etkinlik ve eğitici oyun seçenekleri evde çocuklarınızla harika zaman geçirmenize yardımcı olur. Bunun yanı sıra çocuklarınızın farklı konularda gelişim göstermesine de olanak sağlar. Tabi, etkinlik ve oyun seçimleri yaparken çocuğunuzun yaşını da baz almanız gerekiyor. Yaş gurubuna göre eğitsel oyunlar seçmeniz daha hızlı verim ve keyif almalarına olanak sağlayacaktır.

 

Çocuklarla Kaliteli Zaman Geçirmezsek Ne Olur?


      Kaliteli zaman nasıl geçirilir sorusu kadar çocuklarla kaliteli zaman geçirilmezse ne olur sorusu da önemlidir. Her çocuk ilk eğitimini evde almaya başlar. Ev ortamı ne kadar huzurlu ve donanımlı ise çocuğun gelişimi de aynı oranda sorunsuz ilerler. Çocuklar sevilmeye, ihtiyaçlarının duygusal ve maddi olarak karşılanmasına gereksinim duyarlar. Özellikle de sevgi, ilgi onların en çok ihtiyaçları olan temel şeylerdir. Duygusal, manevi ve eğitsel anlamdaki ihtiyaçlarını gidermenin en verimli yöntemi onlarla kaliteli zaman geçirmek üzre zaman ayırmanızdır. Eğer çocuklarınıza yeterince vakit ayırmazsanız aşağıdaki problemlerle karşılaşabilirsiniz.

  • Çocuklarınızın zihinsel, fiziksel, sosyal ve bilişsel gelişim süreçleri aksar.
  • Mutsuz olurlar.
  • Özgüvensiz olabilirler.
  • Girişimci ve yarayıcı yetenekler geliştiremezler.
  • İçe dönük, kendini ifade etme becerisi gelişmeyen bireyler olabilirler.
  •  Arkadaşlarıyla sosyal ortamlarda oyun oynarken ayak uydurmada zorluk çekebilirler.
  • Değersiz ve sevilmeyen biri gibi hissederek psikolojik olarak etkilenebilirler.
  •  Agresif ve söz dinlemeyen birer çocuk haline gelebilirler.
  • Enerjilerini atamadıkları için mental sağlıkları bozulabilir.  

      Bebek ya da çocuklarınızın bu gibi olumsuz durumlarla karşı karşıya kalmamaları adına onlara zaman ayırmayı ve sevecekleri şeyleri yapmayı ihmal etmemeniz gerekiyor. Aksi halde yukarıda yer alan olumsuz durumlarla ve daha fazlasıyla karşılaşma ihtimaliniz son derece yüksek olacaktır.

 

Çocuklar En Çok Nasıl Vakit Geçirmeyi Sever?


      Çocuklar kaliteli zaman geçirirken en çok eğlence arar. Her çocuğun eğlenme şekli ve tercihi farklılık gösterir. Bu hem çocuğun yaşına hem de ilgi alanlarına göre farklılık gösterecektir. Örneğin bebekle kaliteli zaman geçirmek ile 3 yaşındaki çocuklar kaliteli zaman geçirmek içerik açısından birbirinden tamamen farklıdır.

      Eğer çocuğunuzla zaman geçirmek istiyorsanız önce onu ve keyif aldığı ilgi alanlarını keşfedin. Ardından yaş gurubuna göre hangi alanda eğitmeniz gerektiğini iyi anlayarak oyun seçimlerini buna göre yapın. Bu konuda size önerimiz uzmanlarla iş birliği halinde olmanızdır. Çocukların dilinden her anlamda anlayan uzmanlara danışarak çocuğunuzla zaman geçireceğiniz keyifli aktivitelere, oyunlara karar verebilirsiniz. Unutmayın ki ilgi görmeyen çocuk her zaman mutsuz bir birey olur.