Bu hayatta çocukların büyümesini ve eğlenmesini izlemek en keyif veren anlar arasında yerini alıyor. Çocuklarınızın gelişimi için tercih edeceğiniz her oyuncak büyük bir önem taşıyor. Gün içerisinde çocukların sürekli olarak ilgilendiği ve çoğunlukla örnek aldığı bu materyaller sayesinde, çocuklarınızın dil becerisi ve konuşma becerisini ortaya çıkartmak ve geliştirmek oldukça mümkün bir durum. Genellikle çocuklar 6. ay itibariyle sesler ve heceler ile tanışmaya başlarlar. 1 yaşından itibaren dil gelişimi için en önemli ve dikkat edilmesi gereken döneme adım atılıyor. Bu süreç başlangıcında ilk defa söylenilen kelimeler ve sesler yanlış telaffuz edilse dahi zaman içerisinde bu süreç yerini akıcı ve düzgün bir konuşmaya bırakıyor. Bu süreç içerisinde gelişme aşamasında olan çocuklar birbirinden farklı sesler ve çeşitli komutlarla donanmış olan çeşitli oyuncaklar sayesinde dil gelişimlerini daha rahat bir şekilde tamamlayabilirler. Ancak her konuda olduğu gibi bu konuda da dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor.  Aşağıda yer alan yazının devamında dil gelişimini destekleyen oyuncaklar hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. Her şeyden önce dil gelişimi için seçilecek olan oyuncaklar mutlaka çocuğun yaşına uygun olarak seçilmelidir.  Bu sayede tercih ettiğiniz oyuncak çeşitleri çocuk için daha anlamlı bir hale gelebiliyor. Konuşan ve konuşma becerisini destekleyen oyuncaklar arasında dikkat edilmesi gereken en büyük konulardan biri ise oyuncağın güvenilir olmasıdır. Kullanılacak olan materyalin çocuk için herhangi bir tehlike ve risk yaratmaması gerekiyor. Ayrıca hızlı gelişen bir hayat yapısı içerisinde bulunan çocukların öğrenme süreci içerisinde odaklandığı süreyi uzun bir hale getirebilmek için konuşmayı hızlandıran oyuncaklar tercih edilebilir.

      Çocuklarda dil gelişimi sürecinde sıklıkla tercih edilen modeller arasında ilk sıralarda Fisher Price tarafından üretilen Eğitici Köpekçik ve Eğitici Köpekçiğin Kız Kardeşi serisi yerini alıyor. Bu seri sayesinde çocukların hem dil gelişimine katkı sağlayabilir hem de keşif ve taklit yöntemiyle çocuklara vücudun bölümlerini, şekilleri ve renkleri en eğlenceli şekilde öğretebilirsiniz. 4 yaş ve üstü olan çocuklarda konuşma becerisini hızlandırmak ve geliştirmek için çeşitli eğitici oyunlar tercih edilebiliyor. Genellikle kart, ahşap tutmalı oyuncaklar ve kuklalar tarafından oluşturulan oyunlar, dil gelişimi için çocuğun birden fazla kişi ile iletişime geçmesini ve böylece konuşma yeteneğinin daha da kuvvetlenmesine oldukça yardımcı oluyor. Dil gelişimi oyuncakları çocuklar için ne fayda sağlar? Sorusu ise bu konu hakkında en çok merak edilen sorular arasında yerini alıyor. 1- 2 yaş arası çocuklar için dil gelişim oyuncakları sadece dil becerilerini değil aynı zamanda bilişsel becerilerini de geliştiriyor. Çeşitli renklerdeki sevimli kuklalar sayesinde çocuğunuzun hem yaratıcılığını ve motor becerilerini hem de akıcı bir şekilde konuşabilme yeteneğini geliştirebilirsiniz. Konuşan oyuncak seçenekleri ise çocuklara hem kelime öğretmeye hem de kelime haznelerini genişletmeye yardımcı olan materyaller arasında yerini alıyor. Yukarıda bahsettiğimiz tüm bu pozitif etkenler gözetildiğinde ise bu tür oyuncakların çocukların dil gelişimine ve eğitimine önemli derecede etki ettiği söylenebilir. Çocuklarda dil gelişimi için oyuncaklar büyük derecede bir önem taşıyor. Aşağıda yer alan yazının devamını okuyarak sizlerde konuşmayı destekleyen ve dil gelişimine katkısı olan oyuncak gruplarını inceleyebilir ve bu oyuncak çeşitlerinin dil gelişimini desteklemesi için nasıl kullanılması gerektiği hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Konuşmayı Hızlandıran Oyuncak Çeşitleri

 

      Konuşmayı hızlandıran oyuncaklar sayesinde çocuklarınızın dil gelişimine, kelime haznesine ve diyalog kurma becerilerine katkı sağlayabilirsiniz. Çocuklarınızın dil gelişimlerini desteklerken aynı zamanda konuşmalarını hızlandırabilirsiniz. Gelişimi destekleyen oyuncaklar sayesinde çocuklarınızın motor becerilerini geliştirebilir ve çocuğunuza gündelik yaşam içerisinde kullanmış olduğumuz kelimeleri öğretebilirsiniz.

      ●    Kurmalı olan oyuncaklar: Kurmalı olan oyuncak çeşitleri sayesinde çocuğunuz ile etkileşim halinde olabilir ve ona kelimeleri öğretebilirsiniz. Bu oyuncak çeşitleri ile çocuklar seslerini kullanabilmeyi ve sizlerle diyalog halinde olmayı en eğlenceli şekilde öğrenebilir. Örneğin oyuncağın nasıl çalıştığını çocuğa gösterin fakat oyuncağı direkt olarak eline vermeyin. Tüm dikkati ve ilgisi oyuncağa yöneldikten sonra oyuncağı elinizde tutun ve çocuğun tekrar ya da daha fazla gibi kelimeleri kullanarak oyuncağı sizden talep etmesini bekleyin. Size sözlü olarak yanıt vermiyorsa kendiniz daha fazla ya da tekrar diyerek oyuncağı kurup bırakın bu sayede çocuğunuzun zihnindeki kelime haznesine katkı sağlamış olursunuz. Bu aşamadan sonra çocuğunuza oyuncağı verin ve oyuncağı keşfetmesine izin verin. Oyuncağı kurma konusunda sorun yaşıyorsa yardım istemesini bekleyin. Eğer oyuncağı direkt size uzatıyor ve sözlü olarak yardım talep etmiyor ise “Sana yardımcı olmamı ister misin?” diyerek kelimeyi kavramasına izin verin daha sonra kendisini yardım et demesine teşvik edin. 

      ●    Blok oyuncaklar: Blok oyuncaklar ile oynamak çocuğa birçok açıdan fayda sağlayan bir oyuncak çeşididir. Bu sayede çocuklar dil becerisinin yanı sıra iş birliği yapma, sıra ile oynama, problemleri çözme gibi birçok konuda beceri kazanabiliyor. Bloklar ile oynarken çocuğunuz ile etkileşim halinde olun özellikle temel kavramları öğrenen çocuklar için faydalı olan bu oyuncaklar ile çocuğunuza renkler, sayılar, uzun, kısa, büyük, küçük gibi farklı kavramları öğretebilirsiniz. Örneğin bu blok mavi, senin bloğun büyük, benim bloğum kısa şeklinde kelimeler ile çocuğa temel kavramlar öğretilebilir. Ayrıca blok oyuncaklar ile yapılan etkinlikler sayesinde çocuğun hayal gücü gelişimine de katkı sağlayabilir ve beraber eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz. 

      ●    Oyuncak mutfak gereçleri: Çocuğunuzun yeni kelimeleri keşfetmesi ve nezaket kurallarını öğrenmesi için tercih edebileceğiniz oyuncak çeşitleri arasında mutfak setleri yer alıyor. Bu sayede çocuğunuza hem mutfak gereçlerini öğretebilir hem de nezaket kurallarını en eğlenceli şekilde öğretebilirsiniz. Oyuncak mutfak gereçleri sayesinde “Ellerine sağlık.”, “Yemek için teşekkürler.” gibi kelimeleri çocuklarınıza eğlenceli ve kolay bir şekilde öğretebilirsiniz. 

      ●    Çiftlik seti: Bu türde olan oyuncaklar sayesinde çocuğunuza farklı sorular sorabilme ve çocuğun diyalog yeteneğini geliştirmek için mükemmel tercihler arasında yerini alıyor. çocuğunuz hayvanlar ile oynarken ona “Bu hangi hayvan?”, “ İnek nasıl ses çıkarır?”, “ Tavuk nerede?” gibi sorular sorarak çocuğunuza dil becerisi, yeni kelimeler ve hayvan sevgisini aşılayabilirsiniz. Özellikle böyle oyuncaklar ile oynarken çocuğunuza sıra alma gibi sosyal becerileri öğretebilirsiniz. Örnek olarak çocuğunuz ile beraber oyunu oynarken “Şimdi inek ile ben oynayabilir miyim?” gibi sözcükler kurabilir ve bu sayede çocukta sırayla oynama, paylaşma içgüdüsü gibi duyguları oluşturabilirsiniz. 

      Yukarıda bahsettiğimiz gibi çocukların oynadığı birçok farklı oyuncak çeşidi ile çocuğunuzun dil gelişiminin yanında sosyal becerilerinin gelişmesini sağlayabilirsiniz. Özellikle oynanan oyunlar esnasında çocukla etkileşim halinde olmanız çocuğun ilerleyen zamanlarda daha aktif şekilde diyaloglar kurmasına yardımcı olacaktır. Oynanan her oyunda aile üyelerinin çocukla ne kadar fazla iletişim halinde olduğu çocuklarda dil gelişimi konusunda oldukça büyük bir önem taşıyor. Sizlerde internet sitesi üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde çocuğunuz için en uygun oyuncak modellerini tercih edebilir ve satın alabilirsiniz.

Sizin İçin Seçtiklerimiz